Minőségi Bizonyítvány

"Muszáj törődnöm vele. Valóságos fizikai fájdalmat okoz nekem, ha látom, hogy valamit rosszul csinálnak, amikor pedig olyan könnyen lehet jól is csinálni." (K. Vonnegut)

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Hiteles pénzpolitika

2009.12.16. 19:48 kerzo

A parlament a minap fogadta el azt a jogszabály változást, amelynek hatására jelentősen megváltoznak a hitelfelvétel szabályai, legyen az gyorskölcsön, vagy lakáshitel. Az eredeti cikk itt olvasható.

Nem kívánok kitérni minden részletre, csak néhány dolgot kiemelni:

  • Januártól magánszemély évente egyszer vehet fel olyan hitelt, amelynek a teljes hiteldíj mutatója (thm) meghaladja a hatvanöt százalékot, és az ilyen kölcsön nem haladhatja meg a kétszázötvenezer forintot.
  • Jövő március 1-jétől a hitelintézetek törvényileg korlátozott mértékű díjat szedhetnek a hitelek előtörlesztésekor.
  • A bankok felelős hitelezésére vonatkozó rendelkezés korlátozza a bankok egyoldalú szerződésmódosítását.

Nyilván vannak előnyös és kevésbé előnyös változások az új rendszerben. A probléma azonban nem itt van. Bármilyen rendszert dolgozzanak is ki, az semmit sem ér, ha hitelt felvevő nincsen tisztában nem csak a hitel feltételeivel, de sokszor még a saját pénzügyi helyzetével sem.

És az eb itt van elhantolva. Szigorú szabályokat hozunk, milliárdokat költünk bankok megsegítésére ahelyett, hogy már az iskolában megtanulnák az emberek a felelős pénzügyi magatartást. Ha csak fele annyit foglalkoznának iskolában pénzügyi képzéssel, mint pl. történelem, irodalom, vagy bármi más, akkor megkímélhetnénk magunkat attól, hogy olyan szinten szabályozzunk dolgokat, amit már senki sem bír sokszor betartani. Mert valljuk be, a mai világban már otthon sem leshet el jövőbe mutató pénzügyi megoldásokat egy egyszerű halandó.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel pénzvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://minbiz.blog.hu/api/trackback/id/tr351602905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása