Minőségi Bizonyítvány

"Muszáj törődnöm vele. Valóságos fizikai fájdalmat okoz nekem, ha látom, hogy valamit rosszul csinálnak, amikor pedig olyan könnyen lehet jól is csinálni." (K. Vonnegut)

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Sárga csekk

2009.11.23. 10:57 kerzo

Az előző bejegyzésben már megemlítettem, de akkor most leírom azt is, hogy miért tartom az új törvényt, illetve annak a csekk befizetésére vonatkozó részét hülyeségnek.

Tényleg az a legegyszerűbb módja a pénz korábbi beérkeztetésének, hogy az egyszerű emberrel számoltatjuk a dátumokat? Miért nem lehet annyival korábbi dátumot ráírni? Persze tudom a választ. Próbálják rászoktatni az embereket arra, hogy az egyébként sem gördülékeny postai befizetés helyett elektronikusan intézzék a befizetéseiket. Ez bizonyos érintetteknél érthető is. De a Posta miért nem tesz ellen semmit? Miért rontja a saját üzletét? A szóvivőjük szerint a sárga csekkből évente 280 millió darabot adunk fel és a minimális bevétel egy csekken a postának 70 forint körül van. Akit érdekel, hogy ez mekkora üzlet, az számolja ki. Én ötször megtettem, de az összeget nem merem leírni. Erről mond le a posta, amiért nem úgy alakítja ki a folyamatait, hogy az kedvező legyen a csekkes befizetéshez. És persze ha a mostani állapotokat nézzük, akkor nem is lesz nehéz elcsábítani az embereket a csekkes befizetéstől. Illetve lehet, hogy mégis.

Ugyanis az előzőekben leírt 70 forintos összeget a szolgáltatóknak kell fizetni. Látszólag, mivel úgy is továbbhárítják az ügyfélre. Ezzel szemben egy elektronikus utalásnál egyértelműen a befizetőt terheli az átutalás díja. A döntéshozó tehát elvileg szintén a befizető, aki az alapján választja meg a díjfizetései módját, hogy számára melyik a kedvezőbb. Mivel számára a csekkes befizetés olcsóbbnak és ellenőrizhetőbbnek tűnik, így azt fogja választani. Más lenne persze a helyzet, ha a postán külön kellene csekkenként díjat fizetni. Akkor elgondolkodna az ember, hogy melyik fizetési módot válassza.

Visszatérve a Postára, úgy néz ki, hogy a hatékonynak a legkevésbé sem nevezhető folyamataival maga ellen dolgozik. Pár éven belül biztosan érezhető anyagi vonzata lesz a jelenlegi működésnek. És abban a törvényi szabályozások sem segítik, hogy jobb legyen.

 

ui: Nem a csekkes befizetést akarom védeni, hanem arra próbálok rávilágítani, hogy mennyire tud maga ellen dolgozni egy szervezet.

Szólj hozzá!

Címkék: posta

A bejegyzés trackback címe:

https://minbiz.blog.hu/api/trackback/id/tr271541594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása